webkwestie

Buitenhuizen

Inleiding

Stel jullie voor ……………………

Het is het jaar 1700, een nieuwe eeuw is net begonnen. Veel mensen zijn arm en moeten heel hard en lang werken om een beetje geld te verdienen zodat ze kunnen eten. Mensen in de stad en op het platteland hebben honger en velen moeten zelfs bedelen of naar het armenhuis. Maar jullie niet.

Jullie zijn kooplieden en jullie handelen in peper en daar zijn jullie rijk mee geworden, heel rijk. In de stad hebben jullie een prachtig huis aan de gracht laten bouwen. Toch zijn jullie niet tevreden. De stad is smerig, overal ligt het vuil en de mesthopen op straat of in de gracht. En als het warm is, stinkt de stad vreselijk. Jullie willen frisse lucht en jullie willen ruimte om je heen.

Een neef vertelde over het huis dat hij bezit aan rivier de Vecht vlakbij het dorp Maarssen. Bijna een paleis zo mooi, aan het water met een hele grote tuin waarin hij kan wandelen en met een theekoepel waar hij ’s middag heerlijk van een kopje thee kan genieten.

Nadat jullie een week in zijn buitenhuis hebben gelogeerd, weten jullie het zeker: Jullie willen ook een huis buiten de stad, weg van de stank en de rotzooi.

Jullie gaan op zoek naar een geschikt huis.

Jan Steen
Afbeelding: Jan Steen [Public domain], via Wikimedia Commons